Piadina

Zamiast chleba









La piadina per me e' un' alternativa del pane, la possiamo imbottire con tanti alimenti cotti o crudi: verdure, affettati, formaggi....e' perfetta da gustare a pranzo, a merenda e a cena, persino ottima per la colazione polacca ;) o un picnic di Pasquetta.
Le piadine di produzione industriale per me sono orride...piu' dire che fare...preparatele anche voi a casa, e non vi pentirete 👍



Questi sono gli ingredienti per 8 piadine:
sciogliere 15 g di lievito di birra in poca acqua tiepida ( meglio se minerale, senza il calcare)
Setacciare 300 g di farina in una ciotola e unire il lievito sciolto e 1 pizzico di sale.
Mescolare bene, unire 40 g di burro o strutto a temperatura ambiente ( preferibilmente lo strutto).
Aggiungere un po' per volta di acqua tiepida q.b.( circa 2 dl)
Impastare bene, coprire con un canovaccio e fare lievitare per 30 minuti.
Dividere l'impasto in otto pezzi e con un matterello creare i dischetti.
Lasciare riposare.



In una padella antiaderente cuocere le piadine a fuoco medio da ambi lati.
Meglio consumarle ben calde.

Le potete congelare, e ripassare al forno per pochi minuti per gustarle sempre fresche e calde.

Una volta tolte dalla padella  ho farcito le piadine con la stracciatella e rucola.



Buon Appetito





Piadina dla mnie jest alternatywą chleba, można ją wypełniać gotowanymi i surowymi warzywami, serami, wędlinami..itp...dobra jest na kolację, na szybki obiad, na podwieczorek oraz na polskie śniadanie ;) czy świąteczny piknik.
Piadina industrialnej produkcji dla mnie jest wręcz okropna....dlatego robię ją sama.
 Cóż....zamieńcie słowa w czyny i wy też  przygotujcie ją w domu, a nie pożałujecie.
Składniki na 8 sztuk:
rozpuśćcie 15 g drożdży w niewielkiej ilości letniej wody (  mineralnej, bez kamienia).
Przesiejcie 300 g mąki , dodajcie rozpuszczone drożdże i szczyptę soli.
Wymieszajcie dobrze składniki, dodajcie 40 g smalcu ( jeśli nie macie smalcu może być masło) o pokojowej temperaturze.
Dodajcie stopniowo letniej wody ( około 2 dl)
Wyróbcie ciasto, przykryjcie ręcznikiem, pozostawcie do wyrośnięcia ( 30 minut)


Podzielcie ciasto na 8 części, rozwałkujcie je na placki o średnicy 24 cm.
Odczekajcie 30 minut, smażcie  na nagrzanej patelni, na średnim ogniu.( Tak jak naleśniki)

Piadina jest gotowa.....wypełniłam ją świeżym serkiem z mozzarelli i rukolą...  plaster salami lub surowej szynki może dodać kanapce silniejszego smaku.



Można śmiało zamrozić usmażoną piadinę, w  potrzebie włożyć ją na moment do nagrzanego piekarnika i  otrzymać gorącą i świeżą przekąskę.



Post più popolari