Confettura di albicocche

 Morelowa konfitura Le proprieta' nutrienti del frutto dell'albicocco erano conosciute gia' dagli antichi medici arabi....

07/12/13

Zucchine invernali

Zimowa cukinia albo kolczoch jadalny






Le zucchine invernali ....sono state per me la scoperta di quest'anno, queste zucchine spinose che crescono sui rami aggrappati ai cespugli o alberi senza i rapporti di  parassitismo, hanno subito incuriosito le mie papille gustative.


 E' la prima volta che le cucino... e non le ho mai mangiate prima.
Per pulirle bisogna usare i guanti di gomma per non farsi male con le spine.
Di solito le zucchine spinose si cucinano sbucciate, io ho provato a lasciare la buccia levando soltanto
 le spine in eccesso.
Mi e' venuta la voglia di prepararle ripiene visto la loro versatilita' .
Le zucchine lavate e tagliate a meta', le ho cotte a vapore fino a renderle morbide.
Una volta cotte ho svuotato la polpa, cosi ho creato le scodelle pronte da essere riempite.

Ho sminuzzato la polpa, l'ho fatta rosolare in padella con 2 cucchiai d'olio, 2 spicchi d'aglio tagliati finemente e una manciata di foglioline di menta tagliuzzate, un po' di sale e pepe.
Separatamente ho lessato il riso nell'acqua salata.
Ho versato sul riso precedentemente scolato, una manciata di noci tritate, e alla fine ho aggiunto la polpa di zucchine passata al passa verdure, ho amalgamato tutto, e ho riempito con il composto le scodelle di zucchine.
Ho messo le scodelle ripiene in una pirofila unta d'olio al forno a 200 gradi per 7 minuti.

Il risultato e' buono, ....le zucchine invernali hanno un gusto molto dolce, potrebbero essere sfruttate anche per la preparazione dei dolci. Il piatto mi ha ricordato un po' il riso con le mele che spesso mangiavo da bambina.



Kolczoch jadalny stał się dla mnie listopadowym odkryciem. Pochodzi z Ameryki Płd, tu we Włoszech nazywają go także kolczastym ziemniakiem lub zimową cukinią ( owoc pokryty jest ostrymi kolcami)

Ciekawostką jest to, że te cukinie w odróżnieniu od tych dobrze nam znanych  klasycznych, rosną   na pnących się pędach, które wędrują sobie po  innych krzakach czy drzewach i rosną sobie na nich bez związków pasożytniczych Tutaj widać jak pnąca cukinia żyje sobie na drzewie oliwkowym.


Gotujemy zimowe cukinie....tak jak cukinie klasyczną, przed gotowaniem zazwyczaj obieramy je ze skórki ( w rękawicach!) 
ze względu na dużą ilosc kolców.




Umyte cukinie i przeciąć na pół, ugotować na parze do miękkości.

Po ugotowaniu, wydłubać miąższ, tworząc w ten sposób  miski , gotowe do wypełnienia.
Pokroić drobno miąższ, podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju, 2 ząbkami czosnku ( drobno posiekanego) i garścią posiekanych liści mięty, doprawiamy solą i pieprzem.
Oddzielnie ugotować ryż w osolonej wodzie.

Ugotowany ryż wymieszać z  posiekanymi orzechami włoskimi ( ilośc wg gustu), a na koniec dodać przygotowaną wcześniej cukinię przepuszczoną przez maszynkę.
Wypełnić nadzieniem miseczki z cukinii, piec w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.
Wynik....dobre .... cukinia zimowa  ma bardzo słodki smak może również być wykorzystana  do przygotowania deserów. Danie przypominał mi trochę "ryż z jabłkami" często jedliśmy go w dzieciństwie.


                                                                                                                      

***