Riso nero con crema di basilico e zucchine al profumo di zenzero



Czarny ryż w kremie z bazylii i kabaczków o imbirowym aromacie.










Italia, paese della pasta asciutta, ma anche dei  risotti...e' necessario dire che in Italia si sfornano dei risotti molto buoni e accattivanti.






Italia, paese della pasta asciutta, ma anche dei  risotti...e' necessario dire che in Italia si sfornano dei risotti molto buoni e accattivanti.


Il risotto e' caratterizzato dalla tostatura, se cuocete i risi nel brodo senza tostarlo...avrete un ottimo piatto ma non un risotto.
Io ho preparato il riso ( non risotto) cotto nel acqua e condito sucessivamente come lo faceva la nonna Teodora.



Rosolare un spicchio d'aglio in un filo d'olio, aggiungere la zucchina tagliata a rondelle e lasciare insaporire. Coprire, abbassate la fiamma, cuocere finche' le zucchine non diventino tenere.





 Se necessario aggiungere
 un po' d'acqua. Regolare di sale, pepe e zenzero.
Togliere le zucchine dal fuoco, eliminare l'aglio e passare nel mixer insieme con le foglie di basilico.
Lessare 140 gr di riso in acqua salata, scolarlo e condirlo con la crema di basilico e zucchine.
Queste sono le dosi per due porzioni.







Włochy to kraj makaronów, ale też i ryżu...koniecznie trzeba  przyznać, że Włosi przygotowują wspaniałe risotto.
Czym się różni risotto od zwykłego ryżu? Różnica ukryta jest w kuchennym sekrecie: w prażeniu.
Prażenie ryżu polega na rzuceniu ryżu na lekko natłuszczoną patelnię, i mieszaniu go drewnianą łyżką na wysokim ogniu przez kilka minut. Gdy ryż osiągnie bardzo wysoką temperaturę wtedy to dodajemy podsmażoną cebulkę i gorący rosół, i kontynuujemy z przygotowywaniem naszego przepisu.
Jeśli gotujecie ryż od razu w rosole bez prażenia,...otrzymacie na pewno smaczne danie ale to nie będzie risotto.

Ja przygotowałam ryż ( nie risotto) ugotowany w wodzie i doprawiony po ugotowaniu...tak jak to robiła babcia Teodora.
Składniki na dwie porcje:

Ugotujcie 140 g ryżu w solonej wodzie (ilość dla dwóch osób).
Przysmażcie ząbek czosnku na oleju z oliwek, dodajcie pokrojony w cienkie plastry 1 kabaczek, gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu. Jeśli jest konieczność, dodajcie trochę wody. Doprawcie solą, pieprzem i startym imbirem. Gdy kabaczki zrobią się miękkie wyjmijcie czosnek i zmiksujcie je w mikserze razem z listkami bazylii.( ilość bazylii wg. gustu)
Po odcedzeniu ryżu wymieszajcie go z kremem z kabaczków i bazylii.






                                                                                                        
 

Post più popolari