Czekoladki dla Babci i Dziadka

Cioccolatini veriegati











Wszystkiego najlepszego wszystkim Babciom i Dziadkom 💗




Proporcje na 30 czekoladek:
200 gr czarnej czekolady ( przynajmniej o zawartości 65 % kakao)

200 gr  białej czekolady
Potnijcie drobno obie czekolady, rozpuśćcie 2/3 czekolady czarnej i 2/3 czekolady białej ( na parze w szklanych naczyniach), mieszajcie od czasu do czasu.



Czekolada czarna nie powinna przekroczyć temperatury 55 stopni , a biała 40 stopni.Do mierzenia temperatury używajcie termometru kuchennego. (Ja robiłam na oko)

Gdy czekolady rozpuszczą się kompletnie, zdejmijcie je z ognia i dodajcie pozostałe 1/3 białej do białej, czarnej do czarnej.

Wymieszajcie dokładnie by całość ładnie się rozpuściła.

Podgrzewajcie jeszcze raz obie czekolady na parze, czekolada czarna i biała powinny  osiągnąć tym razem temperaturę 30 stopni .

Czekolady powinny mieć błyszczący wygląd.


Foremki są gotowe do wypełnienia; na zmianę czekoladą białą i  czarną. By wyrównać powierzchnię czekolady w foremkach i wypełnić dokładnie wszystkie szparki pomagajcie sobie drewnianym kijkiem do szaszłyków.







Dla mojej Babci za  to, że Była










Proporzioni per 30 cioccolatini


200 g di cioccolato fondente almeno al 65 % di cacao

200 g di cioccolato bianco 
Lavorare i due tipi di cioccolato a bagnomaria seguendo i passaggi  qua
Riempire gli stampini di silicone fino al bordo alternando il cioccolato bianco e nero, per ottenere l'effetto variegato.
Lasciare indurire prima di toglierli dagli stampini.












                                      


Post più popolari