Mostacciuoli







Anticamente questi dolcetti erano preparati con il mosto cotto, da qui il nome.



Preparazione facile, si mescolano: 500 g di farina con 400 g di zucchero (io ho usato 300 g) , 150 gherigli di noci secche (tritate), buccia grattugiata di un limone, cannella in polvere, 2 cucchiai di cacao amaro, un pizzico di sale. Si impasta tutto con 1/2 o un bicchiere di acqua tiepida ( la quantita' dell'acqua dipende dalla umidita' della farina). Si ottiene cosi' l'impasto abbastanza morbido.





Si stende l'impasto allo spessore di 2 cm, Si ricavano i biscotti di diverse forme. Io ho scelto i cuori.
Si infornano i biscotti a 150 gradi per 20-30 minuti circa.





Una volta raffreddati si ricoprono con del cioccolato fuso.

Vi Auguro Dolce Befana:)






W dawnych czasach ciastka, o których mowa,  przygotowywano dodając gotowanego moszczu z winogron, stąd nazwa.
Łatwe przygotowanie,  mieszamy: 500 gr mąki, 400 gr cukru( ja użyłam 300 gr) 150 suszonych orzechów (posiekanych), startą skórkę z jednej cytryny, cynamon (wg. gustu), 2 łyżki gorzkiego kakao, szczypta soli. Wszystko miesza się z około 1/2 szklanki ciepłej wody. Wyrabia się na miękkie ciasto.
Rozciąga się ciasto na grubość 2 cm i kroi w różne kształty. Ja wybrałam serca.
Ciastka  piecze się w temperaturze 150 stopni przez 20-30 minut.
                                                                   
Gdy ciastka ostygną polewa się je rozpuszczoną czekoladą.
Uwaga! , są to ciastka dla ludzi o dobrych zębach, charakterystyka Mostacciuoli.

                                                           

Post più popolari