Rape bianche

Białe buraki







  Le ho trovate sulla bancarella...che meraviglia!!! 


Finalmente posso preparare la mia zuppa  preferita, con le rape rosse.
Invece quelle bianche le uso per fare un delicato contorno invernale.


Peliamo le rape, laviamole e tagliamole in quattro parti, e poi a fettine.
Rosoliamo le fettine di rapa in padella con olio d'oliva.


Quando cominciano a diventare morbide aggiungiamo un po ' di latte , sale e pepe nero.
A cottura ultimata aggiungiamo una noce di burro.
E' un ottimo contorno, si accompagna bene con la salsiccia fatta sulla piastra.

Buon Appetito






Białe buraki jemy surowe....najprościej doprawione olejem z oliwek lub dodajemy je do surówek, możemy je jeść gotowane na parze, smażone, pieczone, są świetne do przygotowania pure' 
lub jako dodatek do zup.
We Włoszech białe buraki używane są często jako przystawka do kiełbasek,  komponują się dobrze smakami.
Obieramy i myjemy buraki, kroimy na cztery części, a następnie w plasterki.

Smażymy na patelni z olejem z oliwek , mieszamy od czasu do czasu, by nie przywarły do patelni, gdy zmiękną dodajemy trochę mleka, gotujemy przez kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Pod koniec gotowania dodajemy troszkę masła, by buraczki miały połysk.Kroimy surową kiełbaskę w połowie, rozpłaszczamy ją.


Kładziemy na rozgrzanej płycie skórką do góry, smażymy z jednej strony a następnie smażymy z drugiej strony.








Smacznego

                                                                                            



Post più popolari