Gulash di lenticchie


Gulasz z soczewicy










Fino a poco tempo fa pensavo di non poter mangiare le lenticchie per il motivo della mia allergia al nichel. Ogni volta che le mangiavo stavo male 💣 Niente timore...il mio assillo e' finito perché ho trovato un colpevole, la farina. Le lenticchie mangiate senza i farinacei non mi fanno più male, le digerisco

perfettamente. Allora, chi ha i problemi di indigestioni vari per colpa delle lenticchie ....mangiatele ma senza pane e pasta....0 FARINA  = 0 PROBLEMA  ðŸ˜‰

Lessare le lenticchie, (200 g), subito dopo la cottura sciacquare le lenticchie con acqua fredda,  cuocere nuovamente nell'acqua calda a fuoco lento per 30 minuti. Salare, 
tagliare finemente le verdure (carota, pastinaca, porro, una piccola cipolla)
Friggere in olio di semi d'uva la cipolla, aggiungere le verdure tritate. Versare un po' di acqua e far cuocere, coperto, a fuoco basso.
Aggiungere le verdure cotte alle lenticchie scolate, conditele con 1 cucchiaio di panna fresca.
Amalgamare, levare dal fuoco.
Aggiungere il mais e prezzemolo .

Pronto 😊



MyÅ›laÅ‚am, że nie mogÄ™ jeść soczewicy z powodu mojej alergii na nikiel... moje zmartwienia siÄ™ skoÅ„czyÅ‚y,  bo znalazÅ‚am winnego, to chleb powodowaÅ‚  moje  niestrawnoÅ›ci, KiedyÅ› soczewicÄ™ jadÅ‚am zawsze z dodatkiem potraw mÄ…cznych... i to siÄ™ zle koÅ„czyÅ‚o 💣 Dzisiaj problem nie istnieje.  WystarczyÅ‚o nie mieszać mÄ…ki z soczewicÄ… 
JeÅ›li macie różne dolegliwoÅ›ci i niestrawność z powodu soczewicy .... nie jedzcie jej z chlebem ani z makaronem, a gdy przyrzÄ…dzacie danie z soczewicÄ… nie dodawajcie żadnej mÄ…ki.. 
0 MÄ„KI = 0 PROBLEMU


Zagotować soczewicę, ( 200 g ) odlać wodę, przepłukać zimną wodą, ponownie zagotować w ciepłej wodzie, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Posolić i odcedzić.
Pokroić drobno warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora, małą cebulę)
CebulÄ™ pokrojonÄ… w kostkÄ™ zeszklić na oleju z pestek z winogron, dodać pokrojone jarzyny. Podlać wodÄ… i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. 
Dodać ugotowane jarzyny do soczewicy, zaprawić 1 łyżką śmietany.
Wymieszać . Odstawić z ognia.
Dodać kukurydzę i natkę pietruszki..

Gotowe 😉



Post più popolari