Chleb z maki gryczanej gluten free

Pane di grano saraceno





Chleb z maki gryczanej to trzy podstawowe 
skladniki:



maka gryczana
ciepla woda
drozdze

i
sol do smaku




trudnosc zawarta jest w wypracowaniu odpowiedniej konsystencji ciasta.


Mieszamy  300 g maki z sola dodajemy pokruszone drozdze okolo 20 g wyrabiamy reka dodajemy stopniowo ciepla wode

ciasto musi miec konsystencje ciasta drozdzowego, nie za geste i nie za rzadkie.

Ciasto pozostawiamy do wyrosniecia w cieplym miejscu przez 20 minut.




Ciasto wlewamy do formy wylozonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzine.






10 minut przed koncem pieczenia wyjmujemy chleb z formy i pieczemy dalej w samym papierze.

Gotowe

Przepraszam za pismo zepsula mi sie polska klawiatura 😉



Ingredienti:

300g di farina fine di grano saraceno
20 g di lievito di birra fresco
Acqua tiepida q.b
Sale

La ricetta ho preso qui:





Post più popolari