Majonez z łubinu


Maionese di lupini






Ten przepis jest alternatywą dla osób, które nie tolerują sklepowego majonezu .





       Nasiona łubinu  mają znacznie wyższą zawartość białka niż inne rośliny strączkowe,








 ( drugie miejsce po soi) Są prawdziwą skarbnicą  - zwłaszcza żelaza i potasu - posiadają umiarkowane ilości witaminy B1, nie zawierają glutenu.


Składniki:
200 g  ugotowanego, obranego żółtego łubinu
1 łyżeczka musztardy
Sok z cytryny
Sól
Olej z oliwek
Woda

Papryczka do smaku ( fakultatywnie ,wg gustu)



Obrany  łubin zalewamy wodą , miksujemy razem z musztardą, solą, sokiem z cytryny i olejem, do momentu gdy otrzymamy kremową konsystencję majonezu.  W razie potrzeby dodajemy więcej wody.


Ingredienti:

200 gr di lupini precotti (sottovuoto)
1 cucchiaino di senape
Sale 
Acqua
Olio d'oliva
Succo di 1 limone
Paprika (facoltativo)





Mettiamo in un frullatore i lupini sbucciati versiamoci dell'acqua fino a sommergerli.







Frulliamo 
 insieme con il senape, sale olio, succo di limone, fino a 

raggiungere la 
consistenza desiderata.






Post più popolari