Zupa - sycylijski brokuł i quinoa


Zuppa di broccolo siciliano e quinoa







Jesienne chłody i plucha zachęcają nas do gorącego "garnucha"

We Włoszech temperatura drastycznie spadła, tydzień temu wygrzewałam się na słońcu , dzisiaj wyjęłam z szafy zimowe, futrzane papucie:)
Stopy zadowolone...pora zadowolić żołądek, polską zupką z włoskim dodatkiem






Składniki:
Kawałek wołowiny z kością
1 główka  brokułów sycylijskich
2-4 ziemniaki
2 marchewki
1 por
1 cebula
Pieprz
Sól
Kolendra
Quinoa (pół  szklanki)
Garnek wody

Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy w wodzie z dodatkiem octu, by wszystkie robaczki pouciekały (jeśli są).
Gotujemy wodę z mięsem, solimy. Gdy mięso jest ugotowane dodajemy utartą marchewkę, pokrojoną cebulę i pora.
Gotujemy na wolnym ogniu.(10 minut)
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, brokuły i quinoę (gotujemy 15 minut)
Doprawiamy solą,pieprzem i kolendrą.
Gotowe.







In Italia, la temperatura precipitata, una settimana fa', mi  riscaldavo al sole, oggi ho tirato fuori dall'armadio, le mie pantofole imbottite:)
Piedi soddisfatti ... e' ora di accontentare lo stomaco,  con la zuppa polacca con l'aggiunta di un ingrediente italiano. 

Ingredienti:
Un pezzetto di manzo con l'osso(bollito)
1 testa di broccolo siciliano
2-4 patate
2 carote
1 porro
1 cipolla
pepe
sale
coriandolo
quinoa (mezza tazza)
una pentola d'acqua

Dividere i broccoli in cimette, lavare in acqua con l'aceto, per far uscire  tutti gli animaletti 
(se presenti).
Bollire l'acqua con la carne, condire con il sale. Quando la carne è cotta, aggiungere le carote grattugiate la cipolla tagliata e il porro.
Cuocere a fuoco basso. (10 minuti)
Aggiungere le patate a dadini, broccoli e quinoa (cuocere 15 minuti)
Condire con sale, pepe e coriandolo.
Fatto.




Post più popolari