Babeczki o miękkim sercu

Tortini di cioccolato dal cuore morbido







Święto  Mam Włoszek już minęło 8-ego maja, święto Mam Polek nadchodzi 26-ego maja, więc tak w połowie drogi życzę Wszystkim Mamusiom słodkich dni :)




Składniki na 5 babeczek :

1 żółtko
1 duże jajko
70 g cukru
30 g mąki
50 g masła
100 gorzkiej czekolady
1 białko ubite na sztywną pianę
ekstrakt waniliowy





  



 Podgrzewamy masło i czekoladę na parze do kompletnego rozpuszczenia składników, w oddzielnym  naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki , dodajemy przestudzoną czekoladę,.na końcu dodajemy ubite białko. Mieszamy delikatnie..



Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny , wkładamy do środka każdej babeczki po kawałku czekolady.






 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° C (wybieramy program bez wentylatora) przez około 10 minut, ani sekundy więcej!
Wyjmujemy upieczone babeczki , dekorujemy wg gustu i podajemy na gorąco :)

Smacznego!






Ingredienti per 5  tortini::
1 tuorlo d'uovo
1 uovo intero grande
70 gr di zucchero
30 gr di farina 00 
50 gr di burro
100 gr di cioccolato fondente
1 albume montato a neve
estratto di vaniglia








Procediamo:



Mettiamo a sciogliere il burro e il cioccolato insieme a bagnomaria, in un recipiente mescoliamo tutti gli altri ingredienti…mettiamo per ultimo l’albume montato a neve. Mescoliamo delicatamente per non far smontare l’ albume.







Mettiamo l’impasto dentro delle formine per i muffin, inseriamo dentro ciascun tortino un pezzetto di cioccolato fondente, facciamo cuocere i tortini in un forno preriscaldato a 180° (usiamo il forno non ventilato) per circa 10 min.10 MINUTI, NON DI PIU"!




Post più popolari