Naleśniki z amarantu (bez glutenu)


Le crepes di amaranto (gluten free)






Robimy ciasto na naleśniki z 250 gr mąki z amarantu, wody ( ilość wody regulujemy sami), jednego jajka i szczypty soli.
Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto powinno być rzadkie, jeśli tak nie jest dodajemy wodę. Mieszamy dokładnie i energicznie by uniknąć formowania grudek.





















  

Mieszamy razem dwa składniki: biały kozi ser i ugotowany wcześniej i odsączony szpinak. 

Doprawiamy solą wg gustu.





Nacieramy patelnię olejem słonecznikowym za pomocą papieru.





 Na bardzo rozgrzaną patelnię wlewamy pełną łyżkę (wazową) ciasta.





Smażymy z jednej strony do czasu gdy ciasto zacznie się rumienić przybierając kolor ciastka,


















smażymy z drugiej strony.

Smarujemy placki wcześniej przygotowanym nadzieniem.

Zawijamy naleśniki.
Naleśniki można przygotować  wieczorem , a rano odgrzać je na płycie.
  Zdrowe i smaczne :)



Prepariamo l'impasto di 250 g di farina di amaranto, acqua q.b (regoliamo da soli la quantità d'acqua), un uovo, un pizzico di sale. Amalgamiamo tutto bene, giriamo l'impasto energicamente per evitare la formazione di grumi. L'impasto deve risultare molto fluido. Nella prova contraria continuiamo aggiungere l'acqua.
Amalgamiamo la ricotta di capra e i spinaci cotti prima. Saliamo tutto.
Spalmiamo l'olio di girasole sulla padella servendosi di carta.
Versiamo l'impasto sulla padella molto calda, ci aiutiamo con la scodella.
Friggiamo da un lato fino che la crepe raggiunge il colore biscotto, poi
friggiamo dall'altra parte.
Spalmiamo le crepes con il preparato di ricotta e spinaci e chiudiamole.
Le crepes possono essere preparate la sera, messe in frigorifero per la notte ,
La mattina seguente abbiamo la colazione pronta , basta solo farle scaldare sulla piastra.
Sane e gustose :)


Post più popolari