Carbonara -historia

La storia della carbonara






Carbonara ( carbone -węgiel ) jest  typowo rzymskim daniem.



Pierwsza hipoteza na temat pochodzenia tej potrawy pochodzi od receptury  drwali, którzy przerabiali drewno na węgiel. Podczas gdy strzegli węgla posilali się prostą potrawą: makaronem



 z serem pecorino  i jajkami....no właśnie mówi się, że carbonara jest wzbogaconą wersją tego dania.
Druga hipoteza mówi, że podczas II wojny światowej, Amerykanie przywiezli do Włoch bekon i jajka w proszku, zmieszanie tych składników z  włoskim makaronem dał początek carbonarze .
Obecnie istnieje wiele wersji Carbonara, każdy dodaje to co mu myśl do głowy przyniesie.... ale niezbędnymi składnikami są zawsze:
boczek, ser, jajka i pieprz.

Składniki dla dwóch osób:
200 gr makaronu spaghetti
60 gr boczku 
15 gr sera pecorino
10 gr sera parmezan
2 żółtka
trochę śmietany lub wody
1/3 szklanki białego wina (wytrawnego)
pieprz i sól

Kroimy  boczek w drobną kostkę.
Mieszamy żółtka z serem pecorino i parmezanem, dodajemy trochę wody lub śmietany.



Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Smażymy boczek na wolnym ogniu, dodajemy wino.





W tym samym czasie
gotujemy makaron ("rzucamy" makaron na gotującą się wodę).
Odcedzić makaron dodać podsmażony boczek, dodać  jajka, pieprz do smaku.



Wymieszać wszystko.
Danie podawać gorące posypane parmezanem.










La prima ipotesi sull'origine di questo piatto  deriva dalla ricetta dei boscaioli laziali che facevano il carbone di legna. Mentre facevano la guardia alle carbonaie mangiavano un piatto semplice a base di pasta, cacio e uova, quindi la carbonara sarebbe la versione arricchita di quel piatto.
La seconda ipotesi dice che ai tempi della II guerra mondiale, gli americani portarono in Italia il bacon e le uova in polvere, mischiando questi ingredienti con la pasta italiana diedero origine al piatto.
Oggi ci sono molte versioni della carbonara, tuttavia gli ingredienti del condimento sono sempre 
uguali: guanciale, pecorino, uova e pepe.
Giorni fa'  ho sentito una rivelazione di un cuoco,  ha detto che per fare una "bona" carbonara serve l'aggiunta di vino bianco alla cottura del guanciale.
L'ho provato e devo dire che e' spettacolare!!!

Ingredienti per due persone:
200 g di spaghetti
60 g di  guanciale
15 g di pecorino romano
10 g di parmigiano
2 tuorli d'uovo
1/3 di bicchiere di vino bianco
un po' di panna fresca o di acqua
sale,pepe

La procedura la conosciamo tutti ;)


                                                                                                              

Post più popolari