Brokuły z pikantną kruszonką



Contorno di broccoli al pane piccante






Listopad miesiąc brokułów, są one cennym zródłem minerałów, witamin ( A,C,K,E), oraz błonnika.





Składniki:

300 g brokułów ( umytych i w kawałkach)
60 g czerstwego chleba ( ciemnego z nasionami)
1 ząbek czosnku
 papryczka pikantna (ilość wg gustu)
sól
masło


,

Namoczyć chleb w naczyniu, rozdrobić i podsmażyć na maśle.
Dodać pokrojony czosnek i papryczkę.


Zagotować wodę w garnku, do gotującej wody wrzucić brokuły, sól i gotować przez 6 minut.

Gotowe brokuły odsączyć, przłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką z chleba i grilować przez kilka minut w piekarniku.


Gotowe :)








La stagione autunnale ci porta i broccoli con una ricca quantita' di minerali. 
 I broccoli sono una preziosa fonte di fibra  e vitamine (A,K,C,E).




Ingredienti:

300 g cimette di broccolo
60 g pane raffermo ai cereali
1 spicchio di aglio
1/2 peperoncino secco ( la dose dipende dal gusto)
burro
sale

Lavate i broccoli e lessateli in acqua bollente leggermente salata per 6 minuti.
Mettete a bagno il pane, strizzatelo e sbriciolatelo.

Ripassate in padella il pane sbriciolato con la noce di burro, aglio tritato e peperoncino.

Mettete i broccoli in un recipiente da forno, spolverizzateli generosamente con il pane piccante e ripassateli al forno per pochi minuti.


Facile e gustoso :)


                                                                                                        


Post più popolari