Bułka z masłem ...

.....i dżemem.






Na śniadanie robimy sobie bułkę z masłem i dżemem,.od podstaw.






Najpierw dżem:

 świeże lub zamrożone owoce np. 600 gr
wsypujemy do garnka 
dodajemy 500 gr cukru najlepiej trzcinowego
gotujemy i ciągle mieszamy (na małym ogniu)
do momentu gdy owoce zgęstnieją i przyjmą kremową konsystencję 
można dodać sok z 1 cytryny
dżem przelewamy do czystego słoika


Potem masło:

250 ml śmietany
wlewamy  do dużego słoika,
zakręcamy dobrze słoik,
ubijamy ręcznie do czasu gdy zacznie oddzielać się tłuszcz


wyjmujemy masło ze słoika, 
posypujemy lodem formując kostkę masła,
kładziemy na papier do pieczenia,
posypujemy solą,




zakręcamy w papier ,
odkładamy do lodówki.





Na koniec bułki:

łyżkę soli mieszamy z 1/2 kg mąki,
dodajemy 7 gr drożdży w proszku,



dolewamy 350/400 ml ciepłej wody,
mieszamy dokładnie ,
ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.



Formujemy bułeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 20 minut.



Bułki smarujemy masłem i dżemem.



Smacznego  śniadanka :)


                                                                                                                    





Post più popolari