Polędwiczki z zielonym pieprzem

Filetto al pepe verde









By przepis wyszedł, ważną rzeczą jest wybór mięsa - musi to być wołowa polędwica, chuda, soczysta, delikatna. Nie dajcie się oszukać.

 W wielu polskich restauracjach wołową polędwicę  
zastępuje się mniej cennymi gatunkami mięsa, efekt jest bolesny, mięso wchodzi między zęby.






Pokroić polędwicę na kawałki o grubości około 2 cm.


Związać kuchenną nitką, tak jak na zdjęciach.


1 łyżkę zielonego pieprzu w słonej zalewie, lekko rozgnieść. 


Rozgrzać olej z oliwek, smażyć mięso (2 minuty na stronę), posypać rozgniecionym pieprzem.


Zdjąć mięso z patelni. Wlać na tą samą patelnię 1/2 szklanki brandy, 150 ml śmietany, łyżkę zielonego pieprzu (w słonej zalewie) oraz 2 łyżki klasycznej musztardy, doprawić solą.


Gotować na wolnym ogniu.


Gotować jeszcze przez chwilę razem z polędwiczkami, by danie nabrało aromatu.
Danie podawać na gorąco.


Smacznego :)



                                                                                                                  

Post più popolari