Kluski lane z dynią

Gnocchi di zucca







Kluski lane z dynią i grzybami. Przepis "wyszedł" z kuchni  pewnej restauracji z regionu Valle'd'Aosta na Północy Włoch. Grzyby i dynia to typowe smaki tego regionu o tej porze roku. Kluski doprawiłam kremem z poprzedniego postu,
 danie będzie lepsze jeśli użyjecie świeżych grzybów. 




Składniki:

500 gr dyni
100 gr mąki
25 gr mąki ziemniaczanej
100 gr parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
gałka muszkatołowa
sól


Przybranie:
olej z oliwek
brandy
250 gr suszonych grzybów
krem z grzybów tutaj przepis
łyżka parmezanu
ser "fontina"
natka pietruszki

Umyć dynię, pokroić w plastry i włożyć do piekarnika podgrzać do 180 stopni piec przez 20-30 minut. Po upieczeniu obrać ze skóry.

Przepuścić podpieczona dynię przez maszynkę do warzyw, a następnie odsączyć na sicie.
Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu, jajka na samym końcu. Wymieszać dokładnie.
Krem powinien mieć konsystencję twarożku.
Na patelni z olejem z oliwek podsmażyć grzyby pokrojone w plasterki. (Wcześniej namoczone w gorącej wodzie i dokładnie opłukane)
Dodać krem z grzybów i parmezan.
Z przygotowanego ciasta ugotować kluski,

Odcedzić (gdy  wypłyną na wierzch, są ugotowane)
Doprawić kluski sosem, posypać natką pietruszki i utartym serem "fontina".





 Questi sono gli gnocchi ricavati e cotti direttamente nell'acqua che bolle, tipo stracciatella.
Gli ho conditi con la vellutata di funghi del precedente post.


Ingredienti:

500 g di zucca
100 g di farina
25 g di fecola di patate
100 g di parmigiano
2 uova
1 cucchiaino di cannella
noce moscata
sale 

Condimento:
olio d'oliva
brandy
250 g di funghi porcini
vellutata di funghi qui ricetta
1 cucchiaio di parmigiano
formaggio fontina
prezzemolo

Lavare la zucca, tagliarla a fette, asciugarla in forno a 180 gradi per 20-30 minuti .
Levare la buccia, passare al passa-verdure la polpa di zucca .


Raccogliere la crema di zucca setacciata ( levando il succo in eccesso) in una ciotola con gli altri ingredienti, per ultime le uova.

Lavorare il tutto.
La consistenza dell'impasto dovrebbe essere simile alla ricotta

In una padella con olio d'oliva, rosolare i funghi a fettine.
Bagnare con il brandy (precedentemente ammollati in acqua bollente)
Aggiungete la vellutata di funghi e il parmigiano.

Ricavare gli gnocchi direttamente nella pentola con l'acqua mentre bolle.

Scolare appena vengono a galla.
Condirli con la salsa di funghi, prezzemolo fresco e una grattugiata di fontina.


Buon Appetito :)



                                                                                                                             


Post più popolari