Crostata semplice, semplice.

Tarta owocowa







I pipistrelli sul mio terrazzo si sono svegliati......e' primavera!! :)
Si sente l'aria piu' tiepida e il sole che ti coccola.

 Ho preparato una crostata semplice semplice, fatta con le ultime scorte invernali di marmellata.


Prepariamo una frolla con 250 g di farina e di 150 g di burro ( a temperatura ambiente), 
100 g di zucchero di canna,
 2 tuorli e un pizzico di sale.
Stendiamola dopo 30 minuti di riposo.



Foderiamo con essa uno stampo imburrato e cosparso di pangrattato.
Stendete sopra uno strato di marmellata di albicocche.


Addobbare il dolce con le strisce di impasto messe da parte.
Cuocere al forno a 180 gradi per 20-30 minuti.
Mmmmmmm si scioglie in bocca ;)







Dzisiaj obudziły się nietoperze na moim tarasie.... nadchodzi wiosna!! :)
Czuje się już cieplejszy powiew wiatru, i słoneczne "pieszczoty". Więc....trzeba wykorzystać ostatki zimowych zapasów ( morelową konfiturę)
i przygotować proste ciasto. Włoska crostata, po polsku -tarta.




Zagnieść ciasto z 250 gr mąki, 150 gr masła, 100 gr cukru trzcinowego, 2 żółtek i szczypty soli.
Używamy masło o domowej temperaturze.
Odstawić na 30 minut.


Rozwałkować ciasto, kawałek ciasta odłożyć na bok ( będzie potrzebne do przybrania)
Wyłożyć formę ciastem ( wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką)
Rozprowadzić na cieście konfiturę z moreli (bez cukru).
Przybrać paskami z ciasta.






Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.
Mmmmmmm rozpływa się w ustach ;)




                                                                                                            



Post più popolari