Straboi del Trentino








Questo tipico dolce del Trentino si prepara spesso in tutte le sagre estive di quelle zone.




Ingredienti:

80 g di farina
2 uova
1 albume
100 g di zucchero
25 g di burro
2 dl di vino bianco
1 cucchiaino di Grappa
olio per friggere ( arachidi)
sale



Sciogliere nel vino il burro ammorbidito a pezzetti, aggiungere lo zucchero; unire la Grappa e tanta farina quanto basta per ottenere una pastella fluida.




Aggiungere i tuorli alla pastella. Montare a neve le  3 albumi con un pizzico di sale, mescolare delicatamente e raccogliere la pastella in una tasca da pasticciere.



Scaldare l'olio in una padella capiente e distribuitevi il composto ottenendo tante frittelle a pallina.
Sgocciolare le frittelle su carta assorbente da cucina, cospargere con lo zucchero a velo.







Te typowe pączki z Trento są przysmakiem na wszystkich letnich świętach organizowanych w tych stronach.



Składniki:

80 g mąki
2 jajka
1 białko
100 g cukru
25 g masła
2 dl białego wytrawnego wina
1 łyżeczka wódki Grappa
olej do smażenia ( arachidowy)
sól

Wymieszajcie roztopione masło z winem, cukrem i dodajcie wódkę Grappa, oraz tyle mąki ile wam będzie potrzeba do osiągnięcia lejącego ciasta,(  80 g mniej lub więcej ) Dodajcie dwa żółtka, wymieszajcie całość.
W osobnym naczyniu ubijcie trzy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Wymieszajcie delikatnie ubite białka z ciastem.

Rozgrzejcie olej na patelni, wlejcie ciasto do specjalnego rękawa, za pomocą którego rozlewajcie ciasto na olej formując małe dyski.

Usmażone pączuszki porozkładajcie na papierowych ręcznikach.
Posypcie cukrem pudrem.


                                                                                                 

Post più popolari