Focaccia genovese


Pizza z cukinią






    






Składniki:

1 łyżeczka cukru
15 g drożdży
Szczypta soli

400 g mąki
2 łyżki oleju z oliwek ( extravergine)
1 szklanka ciepłej wody

Rozpuścić cukier w 1/2  wody, dodać drożdże, wymieszać, odczekać 10 minut.
Zrobić dołek w mące, dodać sól wymieszac, dodac rozpuszczone drożdże.Wymieszać energicznie, następnie dodać olej oraz pozostałą wodę.
Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykrywając pojemnik wilgotnym ręcznikiem

Gdy ciasto powiększy swoją objętość wyrobić je ponownie.
Wyścielić nim wysmarowaną olejem formę.
Pozostawić do wyrośnięcia na następne 15 minut.
Posmarować powierzchnię ciasta olejem.
Piec przez 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.






                                                    

Post più popolari