Dzikie szparagi z ryżem

Asparagi del campo con riso









L'asparago e' considerato un ortaggio raffinato grazie al suo sapore delicato.
La stagione della raccolta comincia a fine marzo e si protrae per tutto giugno. Gli asparagi vanno raccolti appena spuntano dal terreno, quando sono ancora teneri, perché in breve diventano legnosi e perdono sapore.
 La variazione selvatica di asparagi si trova facilmente mezzo ai campi.







Ingredienti per un risotto saporito

350 g di riso
300 g di asparagi
1 porro
1 spicchio d'aglio
prezzemolo
brodo di faraona q.b.
parmigiano grattugiato
1/2 bicchiere di vino bianco
burro
sale


lavate gli asparagi.

Separate le punte dal gambo. Le parti dure lessateli per circa 30 minuti in acqua salata.
Al termine filtrate il brodo e tenetelo da parte.



In una casseruola fate cuocere nel vino le punte degli asparagi insieme con un trito di aglio e porro.
Versate la parte del brodo di asparagi, salate e portate a bollore.

Aggiungete il riso e brodo caldo q.b., mescolando portate a cottura.
Non appena il riso e' al dente, spegnete, unite qualche fiocchetto di burro e il parmigiano grattugiato e prezzemolo fresco.
Mescolate e lasciate mantecare  prima di servire.








Szparagi są uważane za wykwintne warzywa ze względu na delikatny smak. We Włoszech okres zbiorów przypada na koniec marca, cały kwiecień, maj i czerwiec.
Swieże dziko rosnące szparagi najlepiej przyrządzać od razu po zerwaniu, po dłuższym czasie tracą soczystość i smak.


Skladniki

350 ryżu
300 g szparagów
por
natka pietruszki
ząbek czosnku
parmezan
rosół 
masło
1/2 szklanki białego wina
sól 

Umyjcie szparagi, oddzielcie delikatną, górną część od twardych dolnych łodyg.
Twarde części gotujcie w osolonej wodzie przez 30 minut.
Po ugotowaniu przefiltrujcie szparagowy rosół i odstawcie, będzie potrzebny pózniej.
Gotujcie w winie wierzchołki szparagów razem z drobno pokrojonym porem i czosnkiem.
Podlejcie częścią szparagowego rosołu. Doprawcie solą i doprowadzcie do wrzenia.
Dodajcie ryż, szklankę rosołu, gotujcie  ciągle mieszając, w trakcie gotowania podlewajcie rosołem
Gdy ryż osiągnie wymaganą miękkość, dodajcie  łyżeczkę masła i posypcie utartym parmezanem oraz natką pietruszki.
Wymieszajcie dokładnie.
 Przed podaniem pozostawcie ryż pod przykryciem na kilka minut.



                                                                  



Post più popolari