Pesto - Pistou

Sos z bazylii bez gotowania (Pesto)









Uwielbiam pesto...bo jest pyszne. Sos pesto podawany z makaronem przyrządzany jest bez gotowania, w ten sposób zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze.
Potrzebne są orzeszki pinii ( nasiona iglastej sosny), bazylia, czosnek, olej z oliwek, parmezan, ser pecorino i sól.....no i makaron.


Jak mówi tradycja do przygotowania pesto potrzebna jest bazylia z Ligurii o małych listkach.

Pesto powinno być ucierane w mozdzierzu,...z braku czasu przygotowałam sos w mikserze.

Przed miksowaniem należy włożyć szklany pojemnik z miksera do zamrażalnika na 1 godzinę, by ostrza się schłodziły. Bazylia miksowana nie schłodzonymi ostrzami ulega utlenieniu i robi się gorzka.
Lekko podpiekamy (tostowanie) garść orzeszków pinii, w piekarniku lub na patelni.

Oczyszczamy 50 listków bazylii wilgotnym ręcznikiem...liście bazylii nie lubią wody, więc ich nie myjemy by się nie zniszczyły.
Do miksera wlewamy 0,5 dl oleju z oliwek, dodajemy liście bazylii, orzeszki , 3-4 ząbki czosnku (pokrojone), kilka kryształków soli ( ja użyłam różowej soli), 15 gr parmezanu e 15 gr sera pecorino.
Miksujemy wszystko dokładnie do momentu uzyskania kremowego sosu.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem pesto, pokrapiamy danie olejem z oliwek.

Różowa sól himalajska. Sól ta jest bardzo cenna bo czysta, naturalna i bogata w mikroelementy, stosowana w kuchni jako przyprawa w miejsce zwykłej soli kuchennej.
O leczniczych właściwościach soli himalajskiej poczytaj tutaj


Firma "Sur la table" sprzedaje płyty z soli, które są wykorzystywane do smażenia jajek, warzyw, mięs bez dodatku soli, płyty sprawdzają się także w kuchni grillowej. Znajdziesz je tutaj.

Sos pesto nie przechowujemy, najlepiej zjeść go zaraz po przygotowaniu .






Per fare il pesto (come dice la tradizione) serve il basilico ligure, dalle foglie piccoli....
io non l'ho trovato, quindi ho usato il basilico a foglia grande del Sud. Il pesto dovrebbe essere fatto in un mortaio io ho usato il frullatore....adesso tutti  mi diranno:..... ma cosa hai fatto?!.....e hanno ragione, ma ero costretta, per mancanza di tempo.

Prima di usare il frullatore ho messo la boccia per un ora in freezer, cosi' ho evitato che il basilico frullandolo si ossidasse. Le lame del mixer girando si scaldano e il caldo ossida il basilico, freddando le lame si evita che il  basilico diventi amaro.
Tostare una manciata di pinoli.

Pulire 50 foglie di basilico con un telo umido...il basilico non dovrebbe essere lavato con l'acqua perche' non la sopporta. Si rovina.
In mixer mettere 0,50 dl di olio extravergine , il basilico, i pinoli, 3-4 spicchi d'aglio (tagliati), sale grosso ( io ho messo quello rosa), 15 g di parmigiano e 15 g di pecorino..
Frullare tutto bene.
Scolare la pasta, condirla con il pesto, aggiungere un filo di olio d'oliva a crudo.

Il sale rosa viene estratto alle pendici dell'Himalaya.

E' un sale molto pregiato, perché e' puro e contiene molti microelementi.

La ditta "Sur la table" vende le piastre di sale dell'Himalaya, si prestano bene

per cuocere  le uova , le verdure, la carne senza aggiunta di sale. Le trovi qua, si possono usare anche per le cotture sul grill.


Il pesto non si conserva, va mangiato subito.






Post più popolari