Halibut

Ippoglosso atlantico, Kulbak











Jutro wtorek, więc rybka....w moim domu, jak przystało na prawdziwą włoską rodzinę rybki jemy we wtorki albo w piątki. W tych dniach, jestem prawie ❓ pewna, że kupię je świeże, typowe rybne sklepy są otwarte tutaj tylko w tych dniach. Ryby złowione rano ...czy ja wiem....❔❔❔ Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o zbadanie czy ryba jest świeża i czy nie jest "kantem",....




poza szybkimi oględzinami dotyczącymi koloru oczu i łuski, sprawdzeniu elastyczności mięska i zapachu ( rybka nie może mieć mocnego zapachu), mogę  polegać tylko na  zaufaniu którym darzę  mojego sprzedawcę ryb. Ostatnio dużo się czyta i słyszy o fałszerstwie w sprzedaży ryb,.... np. idziesz kupić solę a otrzymujesz solę ale z hodowli w klatkach...w restauracji zamawiasz świeżą rybkę prosto z sieci ale nie wiesz z jakiego " źródła  " pochodzi, gdyż restaurator nie jest zobowiązany do informowania nas  o pochodzeniu ryb.
Uważajcie na " mydlenie oczu" przy zakupie filetów rybnych, wcześniej przygotowanych przez sprzedawcę, bo możecie być oszukani...... filet miecznika jest bardzo podobny do fileta rekina błękitnego, panga w wyglądzie przypomina solę ..itp...panga sprzedawana we Włoszech pochodzi z Indochin ( Wietnam i kraje sąsiadujące) problem tkwi w tym,  iż jest łowiona w  śmierdzących wodach rzeki Mekong ...i jeszcze jedno....w wielu państwach (nie tylko azjatyckich), używane są legalnie antybiotyki w hodowli ryb i inne chemikalia.
... więc by zmniejszyć ryzyko, lepiej kupować całe rybki i przygotowywać filety w domku.


Filety kulbaka posypujemy solą morską i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, polewamy olejem z oliwek.

Pozostawiamy rybę w marynacie na 30 minut ( w lodówce pod przykryciem).
Myjemy bakłażany i kroimy je w talary, posypujemy solą i odczekujemy do momentu gdy zaczną tracić sok 

Po osuszeniu bakłażanów ręcznikiem kuchennym grillujemy je z dwóch stron na płycie - "alla piastra".
Kroimy szalotkę w cienkie plasterki 
Podsmażamy delikatnie szalotkę na oleju z oliwek, dodajemy 1/2 pikantnej papryczki, dodajemy bakłażany i pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki), doprawiamy drobno pokrojoną bazylią.


Kawałki fileta smażymy na oleju z oliwek około 2 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej.







Condite il pesce con il sale, pepe nero e olio d'oliva, copritelo e lasciate marinare in frigo per 30 minuti
Lavate e tagliate le melanzane, cospargete di sale e lasciate riposare in un collino il tempo necessario da far perdere il succo alle melanzane 


Tagliate lo scalogno a fette sottili e fatele sudare con 1/2 peperoncino nell' olio d'oliva a fuocco lento.
Unite allo scalogno le melanzane cotte sulla piastra e i pomodori tagliati a cubetti ( senza la buccia).
Insaporite con il basilico tritato. Cuocete tutto per qualche minuto.

Scaldate la padella antiaderente e cuocete i filetti di pesce 2 minuti per lato.
Disponete le melanzane e filetti di pesce nei piatti, condite con un filo d'olio a crudo.






Buon Appetito






                                                                                                           

Post più popolari