Rzymskie karczochy

Carciofi alla romana









Bardzo smaczna włoska przekąska.





Rzymski karczoch cynara cardunculus cultivar inermi (bez kolek).
TUTAJ przepis jak obrać i przygotować karczochy.


Składniki:

8 karczochów
2-3 ząbki czosnku
listki mięty
listki pietruszki
cytryna
olej z oliwek
sól, pieprz

Przygotowane karczochy wypełniamy mieszanką posiekanej mięty, pietruszki i czosnku.
Solimy.

Garnek wypełniamy 1/3 częścią wody, wkładamy do niego karczochy "głową" do dołu, polewamy olejem z oliwek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 50 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Danie podajemy na gorąco.







Cynara cardunculus cultivar inermi (senza spine)

Ingredienti:
8 carciofi 
2-3 spicchi di aglio
le foglie di mentuccia
prezzemolo
un limone
olio extravergine di oliva
sale,pepe

Pulite e tagliate i carciofi.QUI
la ricetta come preparare i carciofi.

Inserite all' interno di ogni carciofo un trito di aglio,prezzemolo e mentuccia e aggiungete sale quanto basta.
Riempite una casseruola per un terzo con acqua e ponetevi i carciofi dritti, con la testa rivolta verso il basso.

Irrorate con abbondante olio e lasciate cuocere a fuoco lento per 50 minuti. Pepate a piacere.

Servite i carciofi caldi.





Buon Appetito








                                              



Post più popolari