Pretzel con i semi di papavero.

Precelki z makiem












In attesa della neve a Roma 
Una bella tazza di succo di melagrana.



Una passeggiata con il mio cane e un cappuccino in un unico bar in zona dove  i cani sono i benvenuti,
( alla faccia della legge Brambilla ).


Per le strade si respirava l'aria da neve, ....da venerdì che la stiamo aspettando a Roma, venerdì hanno annullato anche le lezioni nelle scuole per la neve,.... fino ad oggi non e' caduto nemmeno  un fiocco.
Proporzioni per i biscotti:

300 g di farina, 150 g di burro, 1 cucchiaio di semi di papavero, 100 g di zucchero a velo, 3 tuorli e 1 uovo.

Impastare tutto
Formare i bastoncini
Creare i biscotti a forma di pretzel.
Cuocere i biscotti nel forno preriscaldato, per pocchi minuti, fino aggiunta del colore "biscotto"





W oczekiwaniu na śnieg w Rzymie

Poranna szklanka soku z granatu, spacer z moim psem i cappuccino w jedynym barze w okolicy, w którym pieski są mile widziane. W 2012 roku we Włoszech weszło wreszcie w życie prawo, które pozwala naszym czteronogim przyjaciołom  przebywać w miejscach publicznych .
( autobusy, pociągi, bary, restauracje, sklepy, hotele...). Prawo spotkało się z wielką kontrowersją i jeszcze minie trochę czasu by zostało w pełni zaakceptowane.
Nie wiem jak sprawa przedstawia się w  Polsce, ale nie pozwolono nam wejść z pieskiem nawet do galerii handlowej 😕

Wracając do spaceru, w powietrzu odczuwało się zimowy klimat, temperatura spadła do 2 stopni...od piątku wszyscy Rzymianie oczekiwali ze strachem zapowiadany śnieg.....w piątek zamknięto wszystkie szkoły, bo przewidywano opady śniegu....do dnia dzisiejszego nie spadł ani jeden  płatek,......a szkoda😒 , że się nie powtórzyła "śnieżyca" z poprzedniego roku.


Zima w Rzymie  w ubiegłym roku
Składniki na precelki:

300 gr mąki, 100 gr cukru pudru, 1 łyżka nasion maku, 150 gr masła, 3 żółtka, 1 jajko.
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.
Formować ciastka w kształcie precelków.

Piec precelki w nagrzanym piekarniku, lekko rumieniąc.








                                                                                         









Post più popolari