Marynowane małze


Cozze marinate








Małże to klasyk  na włoskich stołach, ale ja ich nie jem,
 po 20-stu latach pobytu we Włoszech jeszcze się do nich nie przekonałam. Zapach ugotowanych małż jest kuszący, ale ich wygląd mnie odraża. Wychowałam się w borach a nie na riwierach, co mi . 
Ten przepis to wigilijne wspomnienie..



Przepis dla 6 osób:
3 kg małż
150 ml oleju z oliwek
150 ml octu z wina białego
3 listki lauru
pieprz czarny w ziarnach
papryka pikantna
sól


Moczymy małże w zimnej osolonej wodzie przez całą noc, (w lodówce)by wyrzuciły z siebie piasek
.Myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą i skrobiemy skorupki nożem by usunąć nieczystości.

W garnku z małą ilością wody gotujemy małże pod przykryciem na wysokim ogniu, do czasu gdy skorupki się pootwierają.

Małże, które się nie otworzą wyrzucamy.


 Wyjmujemy małże ze skorupek, odstawiamy je do ostygnięcia.
Zachowujemy skorupki, które będą nam potrzebne do przybrania dania.


Podgrzewamy patelnię z olejem z oliwek dodajemy małże podsmażamy je  przez kilka minut, wyjmujemy małże z oleju odstawiamy je na bok.
Przestudzamy olej i dodajemy do niego ocet, 150 ml wody, liście laurowe, sól i paprykę do smaku
 ( wg gustu) oraz łyżkę pieprzu w ziarnach. Gotujemy wszystko przez około 15 minut na wolnym ogniu.

Zalewamy tak przygotowaną marynatą małże i pozostawiamy je w niej (na całą noc).


Przed podaniem  wypełniamy skorupki marynowanymi małżami.
I gotowe !





Smacznego.





Per 6 persone

3 kg di cozze
150 ml di olio extravergine di oliva
150 ml di aceto
3 foglie d'alloro
pepe nero in grani
peperoncino in polvere
sale



Mettete le cozze nell'acqua fredda, salata in frigo per tutta la notte ( cosi' mi ha consigliato il pescivendolo), per fare spurgare la sabbia. Lavate le cozze, con l'aiuto di un coltellino levate tutte le impurita'.
Fatele aprire a fuoco vivace in una pentola con poca acqua; sgusciatele e lasciatele raffreddare.
Tenete da parte i gusci; 

In un tegame scaldate l'olio e fatevi rosolare le cozze, quindi toglietele dall'olio e conservatele.
Lasciate raffreddare l'olio, riportatelo sul fuoco e unite l'aceto, 150 ml d'acqua, l'alloro, il sale, peperoncino (a piacere) e un cucchiaio di grani di pepe.
Lasciate cuocere per circa 15 minuti.
Versate il sugo ottenuto sulle cozze e lasciatele marinare per una notte.
 Rimettete le cozze nei loro gusci.

Buon Appetito.









                                                                                                           

Post più popolari