Kwiaty cukinii

Fiori di zucca








To są najsmaczniejsze kwiaty, jakie kiedykolwiek jadłam.






Przygotowujemy ciasto mieszając 100 gr mąki, 1/2 szklanki zimnego piwa (lub zimnej gazowanej wody),
1 żółtko, 1 łyżeczkę oleju z oliwek, sól.

To są składniki na około 10 sztuk kwiatów.
Regulujcie sami ilość piwa,( zależy od używanej mąki i wilgoci), ciasto w efekcie musi osiągnąć kremową konsystencję.



Myjemy dokładnie kwiaty. Delikatnie otwieramy płatki i odrywamy z uwagą słupek (by kwiat się nie podarł). Odrywamy także działki kielicha.
Wypełniamy kielich jedną sardelą (anchois) z oleju i kawałkiem mozzarelli. Odkładamy na bok.
Przechodzimy do ciasta, mieszamy je energicznie i dodajemy delikatnie 1 ubite na pianę białko.


Zanurzamy  kwiaty w cieście, i przenosimy je szybko na patelnię, na dobrze nagrzany olej arachidowy.
Smażymy do zrumienienia z obu stron.





Podajemy kwiaty gorące posypane solą.






Allestiamo una pastella fluida e omogenea, amalgamando 100 g di farina, 1/2 bicchiere di birra fredda (o l'acqua fredda frizzante), 1 tuorlo, 1 cucchiaino di olio d'oliva, sale.

Queste sono dosi per la quantita' di 10 fiori di zucca.
Regolatevi con la quantita' di birra, dipende dall' umidita' della farina, la pastella deve risultare cremosa.
Mettete la pastella da parte e preparate i fiori.

Laviamo e mondiamo i fiori di zucca. Allargando delicatamente i petali introduciamo dentro una acciuga o alice sotto olio e un cubetto di mozzarella.
Ripresa la pastella, battiamola con vigore, mescolandola delicatamente con 1 albume battuto a neve.


Immergiamo i fiori di zucca nella pastella. Coperti di pastella  caliamoli subito in olio di arachidi bollente e facciamoli dorare da tutte due parti. 
Serviamo i fiori caldi, cosparsi di sale.

Buon Appetito









                                                                                                                 

Post più popolari