Kasza Manna Light

Dolce di semolino 











Coś na weekend :)



Namoczcie rodzynki ( około 40 gr) w ciepłej wodzie lub Koniaku.
Zagotujcie  1/2 litra mleka, pod koniec gotowania wsypcie powoli 100 gr kaszy manny, ciągle mieszając.Gotujcie przez kilka minut.
Dodajcie 60 gr miodu i szczyptę soli. Gotujcie przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Gdy kasza się ugotuje odstawcie do ostygnięcia.


Gdy kasza ostygnie dodajcie odciśnięte rodzynki, jedno jajko i 2 łyżki Koniaku, wymieszajcie dokładnie.
Wypełnijcie ciastem prostokątną formę i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
(Jeśli chodzi o formę, ja użyłam formę której nie trzeba nacierać masłem i posypywać mąką.)


Do przechowania w lodówce.











Qualcosa per il weekend






Fate ammorbidire l'uvetta ( io ho preso 40 g) in acqua calda o nel Cognac.

Portate 1/2 litro di latte al limite dell'ebollizione, unite 100 g di semolino a pioggia, sempre mescolando. Aggiungete 60 g di miele e un pizzico di sale. 



 Fate bollire a fuoco dolcissimo per 5 minuti, poi fate raffreddare il composto. Quando il semolino si fredda, incorporatevi l'uovo e l'uvetta strizzata e 2 cucchiai di Cognac.
Riempite con il composto la forma rettangolare e infornate a 180 gradi per 20 minuti.

(Riguardo allo stampo,  io ho usato lo  stampo che non deve essere imburrato e infarinato)




 Da conservare in frigorifero













Post più popolari