Fenkul z sezamem

Finocchi al sesamo









Można  odstąpic od stereotypów podając na wigilijnym stole przystawkę np. z fenkułów.


Do tego dania potrzebne będą bulwy małych, spłaszczonych, wydłużonych fenkułów - żeńskich, które bardziej nadają się do gotowanych potraw, w czasie gotowania osiągają  miękkość, i delikatny smak.
Duże bulwy fenkułów - męskie, są preferowane w przygotowywaniu  surowych dań.


Myjemy dokładnie, obieramy warzywo, kroimy w ćwiartki i gotujemy na parze.
Po ugotowaniu skrapiamy sosem soya (shoyu), i polewamy olejem z oliwek.

Obtaczamy w tartej bułce wymieszanej z sezamem.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni ) na 10-12 minut.

Gotowe






Per la cena della Vigilia di Natale possiamo servire un contorno con i finocchi al sesamo.

Scegliete i finocchi femmina (piccoli, e schiacciati) piu' adatti alla cottura.
Pulite i finocchi, lavateli e fateli cuocere a vapore.
Disponeteli poi in una teglia , irrorateli con l'olio d'oliva e alcuni cucchiai di salsa di soia (shoyu)
Cospargete di semi di sesamo e con il pangrattato, e mettete in forno a gratinare a 200 gradi per 10-12 minuti.

E' pronto :)






A presto!



                                                          








Post più popolari