Cykoria katalońska - Puntarelle z kremem z sardeli

Puntarelle con la crema di alici










Puntarelle- tradycjonalne włoskie warzywo pochodzi z rodziny cykori ( cykoria katalońska z Gaety lub cykoria katalońska z Chioggi) jest bardzo lubiane przez Włochów, podawane  na surowo lub po ugotowaniu.  Puntarelle z kremem z sardeli jest  smaczną przystawką do dań. 






Potrzebne nam będą :

400 gr puntarelle
1 ząbek czosnku 
6-8 sztuk sardeli  w oleju
1 łyżka octu z białych winogron
olej z oliwek
sól


Obieramy puntarelle, to znaczy odcinamy większą część zielonych i twardych liści.
Oczyszczamy (za pomocą noża) "serce" każdej łodyżki z zielonych części.
Można pozostawić tylko delikatne listki, które nie są gorzkie.
Każdą łodyżkę ktoimy wzdłóż na pół

Tak przygotowane paseczki o długości 10 cm myjemy dokładnie i pozostawiamy namoczone w wodzie z lodem przez godzinkę.
Puntarelle dzięki zimnej wodzie ładnie się skręcą.
Pamiętajcie by w trakcie moczenia zmienić wodę i dodawać  lodu.

Teraz przygotujemy krem z sardeli:
do miksera wkładamy sardelę, olej z oliwek
pokrojony czosnek, sól  i  ocet, miksujemy wszystko by otrzymać gęsty i kremowy sos (bez grudek)
Pokręcone puntarelle odsączamy z wody, przekładamy do salaterki,  moczymy w kremie z sardeli i jemy :)





Puntarelle - un ortaggio  tradizionale italiano chiamato-cicoria catalogna frastagliata di Gaeta o cicoria catalogna frastagliata di Chioggia. 
Possono essere consumate cotte oppure crude, come un ottimo contorno.

Ingredienti:
400 g di puntarelle
1 spicchio di aglio
6-8 alici sott'olio
1 cucchiaio di aceto
olio extravergine d'oliva
sale

Prima puliamo le verdure:
eliminiamo la parte finale (le foglie verdi e parti dure)
Priviamo ogni "cuore" delle foglie.

Tagliamo i rami per una lunghezza di 10 cm e tagliamoli a meta'  per la lunghezza.

Laviamo e ammolliamo le puntarelle in acqua fredda con il ghiaccio per un'ora (ricordando di cambiare l'acqua), finche' non saranno arricciate.

Prepariamo il condimento di alici:
frulliamo nel mixer le alici con l'aglio (tagliato a fette), l'olio, il sale e l'aceto, ottenendo un composto cremoso e omogeneo.
Una volta arricciate, le puntarelle vanno tolte dall'acqua, scolate e poste in un'insalatiera.
Serviamole condite con la crema di alici.



                                                                                        


Post più popolari