Mieciutki krolik w piwie

Tenero coniglio alla birra









Proponuję przepis na danie z królika w piwie z szalotką i zielonym pieprzem. Polecam szalotkę a nie cebulę gdyż jej aromat jest łagodniejszy i lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami tego dania. 


Składniki:

królik w kawałkach, 
5 dl jasnego piwa
80 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
4 szalotki
2 łyżki  octu z czerwonego wina
tymianek
natka pietruszki
6 łyżek oleju z oliwek
sól
zielony pieprz w słonej  zalewie
Zielony pieprz to czarny pieprz, zbierany jest przed dojrzeniem, dlatego charakteryzuje się delikatniejszym smakiem.

Marynujemy kawałki królika przez 3-4 godziny w zalewie przygotowanej z piwa, octu, dwóch szalotek ( pokrojonych w kawałki), drobno pokrojonej natki pietruszki, tymianku, 1 łyżki odsączonego zielonego pieprzu ( lekko zgniecionego). Pojemnik przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Pozostałe szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki .

Po upływie 4 godzin wyjmujemy królika z marynaty odkładamy go na sito by się odsączył.
Marynatę filtrujemy  przez sitko do innego pojemnika.
Odsączone kawałki królika podsmażamy na oleju i boczku przez 5 minut, ciągle mieszając.
Dodajemy przefiltrowaną marynatę, pokrojoną szalotkę, doprawiamy do smaku solą.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 40-45 minut, mieszając od czasu do czasu.

Danie podajemy zaraz po przygotowaniu.




Oggi Vi propongo la ricetta con il coniglio alla  birra. Vi consiglio di usare lo scalogno al posto della cipolla perche' il suo aroma e' piu' delicato e piu' adatto ad altri ingredienti di questa ricetta.
Ingredienti:
coniglio a pezzi
5 dl di birra
80 g di pancetta affumicata a dadini
4 scalogni
2 cucchiai di aceto di vino rosso
qualche rametto di timo
1 ciuffo di prezzemolo
6 cucchiai di olio d'oliva
sale
pepe verde fresco in salamoia
Sapete che il pepe verde e' il pepe nero?, raccolto quando e' ancora immaturo, per questo motivo, ha un sapore piu' delicato.

Mettete i pezzi di coniglio in un recipiente, unite la birra, l'aceto, 2 scalogni sbucciati, le erbe aromatiche, 1 cucchiaio di grani di pepe verde schiacciati grossolanamente. Coprite con la pellicola e lasciate riposare in frigo per 3-4 ore, girando di tanto in tanto.
Sbucciate gli scalogni rimasti e tagliateli a spicchi. Scolate i pezzi di coniglio, conservando la marinata, asciugateli bene e fateli rosolare in un tegame con l'olio e la pancetta per 5 minuti girandoli ogni tanto.
Unite la marinata filtrata, gli scalogni, e insaporite con il sale. Coprite e cuocete a fuoco basso per 40-45 minuti, girando di tanto in tanto.
Il piatto servitelo caldo.









Post più popolari