Pizza XXL


Pizza








Kręcąc się po sieci  zauważyłam , że Pizza , jest tematem setki postów na Blogach Kulinarnych, ze względu na to , że Włochy to kraj pizzy a mój Blog jest o kuchni włoskiej
poczułam  obowiązek umieszczenia przepisu na Pizzę....
Pizzę dużego rozmiaru np. dla kilku dobrych znajomych , którzy wpadną na kolację......no i będąc w temacie "zakochanych" robimy ją w kształcie serca :)




500g mąki
4 jajka
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
400g mozzarella
600g pomidorów w puszce
olej z oliwek
1 cebula
80g sera parmezan (utartego)
sól
bazylia



Pomidory Cirio - polecam!


Drożdze (pokruszone) , cukier, 100g mąki wymieszać z 1dl ciepłej wody
pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinkę.

W misce:



pozostała mąka , szczypta soli, 2 łyżki sera parmezan


roztrzepane jajka, 3 łyżki oleju z oliwek i wyrośnięte drożdże.



Mieszamy wszystko dokładnie, ugniatamy ciasto,
przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.



Ugniatamy wyrośnięte ciasto na stolnicy, walkujemy,
rozkładamy na brytfance wyścielonej folią.


Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośniecia na 2 godziny.

Dusimy pokrojoną cebulkę na oleju z oliwek, dodajemy sos z pomidorów, sól,
gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, dodajemy bazylię.




Kroimy mozzarellę, solimy i pozostawiamy w durszlaku do odsączenia na (1 godzinę).


Wyrośniętą pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do170 stopni przez 35 minut.



Upieczoną pizzę kroimy na dwie warstwy, smarujemy ugotowanym sosem z pomidorów i cebuli.
posypujemy mozzarellą i parmezanem.
Przykrywamy górną warstwą,



wierzch pizzy smarujemy sosem z pomidorów ,posypujemy mozzarellą i serem.
Wkładamy do piekarnika na 10 minut podnosimy temperaturę do 230 stopni.


Pizza gotowa do podania z lampką czerwonego wina np. Aglianico d'Irpinia.



X 6 persone

500g di farina
4 uova
25g di lievito di birra
un cucchiaino di zucchero
400g di mozzarella
600g di pelati
olio
una cipolla
basilico
80g di grana grattugiato
sale

Sbriciolate il lievito in una ciotola con zucchero e 100 g di farina, diluite con un dl di acqua tiepida e fate lievitare un' ora.
Mettete in una terrina la farina rimasta, poco sale e le uova battute, 3 cucchiai di olio, 2 cucchiai di grana,
 il lievito e impastate, coprite con pellicola e fate lievitare 30 minuti.
Lavorate l'impasto sulla spianatoia finche' e' sodo ed elastico, stendetelo in una teglia , coprite con un telo e lasciate lievitare 2 ore. Mettete la mozzarella a dadini una colapasta, salate e fatela colare un'ora.
Infornatela pizza a 170 gradi per 35 minuti. Fate rosolare la cipolla affettata in un cucchiaio di olio ,
aggiungete pelati, sale, e cuocete per 15 minuti, unite il basilico.
Sfornate la pizza tagliatela a meta', cospargetela con meta' di salsa , mozzarella e parmigiano, disponete sopra i restanti ingredienti. Rimettete in forno a 230 gradi per 10 minuti.
Sulla ricchezza di questo piatto e' utile un rosso di corpo, come l'Aglianico d'Irpinia.
























Post più popolari